Rapport: Fyra mislukt door NS en politiek

Staat was meer geïnteresseerd in de financiële opbrengsten, NS wilde vooral monopoliepositie op spoor behouden.

NS en de achtereenvolgende bewindslieden op het ministerie van Verkeer en Waterstaat, later Infrastructuur en Milieu, zijn de hoofdschuldigen voor het mislukken van het vervoer op de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Brussel. Dat constateert de parlementaire enquêtecommissie Fyra in haar eindrapport, dat vanmiddag is gepresenteerd.

 

Het belang van de reiziger was ondergeschikt aan andere belangen. De staat was meer geïnteresseerd in de financiële opbrengsten, NS wilde vooral de monopoliepositie op het spoor behouden, concludeert de commissie in haar eindrapport met de titel De reiziger in de kou.

Daarnaast valt vooral de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) veel te verwijten. De Tweede Kamer heeft te makkelijk het slechte alternatief na de Fyra geaccepteerd, oordeelt de uit vijf Kamerleden bestaande commissie onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA). De regering heeft onhandig geopereerd in de onderhandelingen met België, maar “de Belgische Staat en de Belgische Spoorwegen hebben zich niet opgesteld als betrouwbare partners”.

Lees meer: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/28/rapport-fyra-mislukt-door-ns-en-politiek


Afdrukken   E-mailadres