IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Bedrijven verdienen goed aan falen overheid bij ict-projecten

Bedrijven die ict-projecten voor de overheid in de soep laten lopen komen daar eenvoudig meeweg. Sterker nog, ze verdienen vaak goed aan de mislukte automatiseringsklussen.

 

Dat verklaarden meerdere experts tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn tientallen miljoenen aan overheidsgeld verkwist door falende ict-projecten. Zo waren er problemen rond de OVchipkaart, het communicatiesysteem bij rampen C2000 en bij het UWV. De Tweede Kamer probeert middels een parlementair onderzoek te achterhalen waarom het keer op keer mis gaat. Uit de gesprekken die gisteren plaatsvonden kwam een tamelijk onthutsend beeld naar voren. Zo is het vrijwel altijd de overheid die opdraait voor de mislukkingen, en worden zelden de ondernemers aansprakelijk gesteld. Sterker nog, ze verdienen er goed geld aan. Ruud Leether, juridisch adviseur van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zei dat falende ict-bedrijven vaak genoeg gewoon hun geld krijgen in plaats van dat ze juridisch aangepakt worden. Zijn advies om bedrijven die hun werk niet naar behoren doen aansprakelijk te stellen bereikt dikwijls de minister niet eens, maar ‘blijft hangen in de ambtelijke organisatie’. Ook worden er schikkingen getroffen die gunstig uitpakken voor de ondernemers. ,,Mislukte projecten voor de overheid, zijn niet altijd mislukt voor het leverende bedrijf’’, zei Leether. Ict-ondernemer Rene Veldwijk sprak zelfs over een ‘faalindustrie’. Bij ambtenaren en bij bedrijven ontbreken de prikkels om op de kosten te letten, met alle gevolgen van dien. ,,Permanent wordt er gefaald’’, zei hij. Jan Flippo, die verantwoordelijk is voor ict-projecten bij de gemeente Amsterdam, vindt het ‘stuitend’ dat bedrijven weg komen met mislukkingen. Maar hij ziet ook dat het lastig is om aan te tonen wie verantwoordelijk is. Flippo pleit ervoor dat de rijksoverheid een aantal bekwame it’ers in vaste dienst neemt, om grote projecten te begeleiden.

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 180 gasten en geen leden online