IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Te optimistisch Delft de mist in met megaprojecten

Delft heeft jarenlang geen grip gehad op grote infrastructurele projecten als de Spoorzone en de Harnaschpolder. Onder andere daardoor hebben de tekorten van de gemeente tot meer dan 141 miljoen euro kunnen oplopen.

Die conclusie trekt een onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Delft. Die zocht de afgelopen maanden uit hoe de gemeente zo zwaar in de financiële problemen kon komen. Het gisteren gepresenteerde onderzoek maakt duidelijk dat de economische crisis niet de enige oorzaak was, maar dat veel meer factoren een rol speelden. Zo was er sprake van een verkeerde inschatting van de risico's van de projecten, vielen projecten duurder uit en liet ook het projectmanagement te wensen over.

Financiële reserves

De commissie onderzocht drie bouwprojecten, de Spoorzone inclusief het stadskantoor, de Harnaschpolder en de St. Sebastiaansbrug. Ze stuitte daarbij op een groot aantal terugkerende thema’s. De daling van het gemeentelijke eigen vermogen is grotendeels veroorzaakt door de projecten Harnaschpolder en Spoorzone. De kiem voor huidige financiële situatie is volgens de commissie echter al vóór de uitvoering van deze projecten gelegd. Uit het onderzoek blijkt ook dat de in 2005 gegeven aanbeveling van de afdeling Strategie & Control om de financiële reserves van de gemeente op termijn te verhogen, niet is opgevolgd.

Planningsoptimisme

Een andere opgespoorde valkuil is het planningsoptimisme. Daarvan was sprake bij de drie bouwprojecten. In alle projecten is sprake geweest van het uitlopen van de planning. De St. Sebastiaansbrug zou volgens de oorspronkelijke planning bijvoorbeeld eind 2007 klaar moeten zijn. Eind 2014 was de inschatting dat het project op zijn vroegst in 2019 klaar zou zijn. Volgens de Spoorzoneplanning in 2007, zou het project in 2019 afgerond moeten zijn. Door ontwikkelingen op de huizenmarkt en het verloop van het project is de ontwikkeling nu voorzien voor ongeveer 2025. Ook liepen veel deelprojecten binnen de Spoorzone vertraging op. Verder geldt voor de Harnaschpolder dat de oorspronkelijk geschatte einddatum van het project sterk afwijkt van de daadwerkelijke einddatum. Bij aanvang van het project werd gedacht dat de Harnaschpolder in 2011 af zou zijn. In 2009 werd dit bijgesteld naar 2012, waarna er in 2010 opnieuw een bijstelling volgde naar 2011. In 2012 werd de einddatum opnieuw verschoven, naar 2022, wat later is bijgesteld naar 2019.

Wensdenken

Er bleek in sommige gevallen ook sprake van (financieel) wensdenken. Bij de aanvang van het Spoorzoneproject zijn te rooskleurige inschattingen gemaakt, waardoor.....

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/te-optimistisch-delft-mist-in-met-megaprojecten.9507423.lynkx

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 363 gasten en geen leden online