IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Zeven probleemdossiers die de bouwcultuur frustreren

De Marktvisie zet de ambitie neer voor een gezonde bouwsector met reële winstmarges zonder opportunistisch gedrag. De Bouwcampus krijgt een actieve rol om die nieuwe ambities te ondersteunen en uit te dragen.

Wat PSIBouw, Regieraad Bouw, Vernieuwingsplatdform Bouw en Vernieuwing Bouw de afgelopen jaren niet is gelukt, komt nu met de Bouwcampus en een economisch gunstige wind mogelijk alsnog van de grond: een gezonde sector met ruimte voor innovatie en slagkracht. Half januari zetten onder meer Rijkswaterstaat, ProRail, Bouwend Nederland, NLIngenieurs, de vereniging van waterbouwers, MKB Nederland, Uneto VNI en Astrin hun handtekening. De stappen daarna zijn cruciaal om de bouwpraktijk daadwerkelijk te veranderen.

Wie het pessimistisch benadert, kan wijzen op alle mislukte initiatieven in het verleden. Wie het optimistisch bekijkt, wijst op het gevoel van urgentie en het breed gedragen initiatief om het vanaf nu echt anders te gaan doen. Om een toekomstvaste sector vorm te kunnen geven, moeten stappen worden gezet in een aantal cruciale dossiers.

Dossier Risico’s

Sinds de komst van de integrale contracten en het UAV-gc liggen veel risico's bij de markt. Die risico’s zorgen voor hoge onverwachte kosten tijdens de uitvoering. De gedachte is dat wie een project ontwerpt, uitvoert en onderhoudt, ook verantwoordelijk is voor eventuele tegenvallers. Bij de Coentunnel en A15 MaVa is die visie doorgeslagen en zuur uitgepakt voor de betrokken bouwers. De basis om risico's te beleggen bij de partij die ze het beste kan dragen, lijkt inmiddels voorzichtig vorm te krijgen. De tender van Zuidasdok zet de trend om van meet af aan een aantal risico's bij de opdrachtgever te houden, met name voor vergunningen, kabels en leidingen en de ondergrond.

Dossier Prestatiemeten

Wie goed presteert, krijgt een streepje voor bij extra opdrachten of verlenging en wie slecht werk aflevert, komt minder snel aan de beurt voor nieuwe projecten. Zowel opdrachtgevers....

Lees meer: http://www.cobouw.nl/artikel/1612011-zeven-probleemdossiers-die-de-bouwcultuur-frustreren

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 226 gasten en geen leden online