IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Een mooi project, tussen de gaten

Voor Heerlen dreigt een miljoenenverlies op het stationsproject. Er zijn te weinig reizigers en veel huizen blijven onverkocht. Heerlen staat niet alleen. Er zijn meer stationsprojecten die veel meer geld kosten dan begroot.

\

De gemeente had in 2012 een kwart miljoen euro over voor een China Desk. Die moest Chinese investeerders en ondernemers naar Heerlen lokken en dan vooral naar het nieuw te bouwen kantoren- en winkelcomplex Maankwartier bovenop en naast het treinstation.

Een project van bijna 40.000 vierkante meter kantoren, winkels en horeca, twee parkeergarages en 125 woningen, waar zo’n 180 miljoen euro mee gemoeid is. Op te brengen door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente, de provincie Limburg, Europese fondsen, bouwconcern VolkerWessels en de lokale woningcorporatie Weller.

„Een sprookje voor de stad”, noemde SP-wethouder Riet de Wit het project in 2012. Want Maankwartier is het paradepaardje van de SP, in Heerlen de grootste partij in de gemeenteraad. Het project moest de voormalige mijnstad, na jaren van sociale en economische crisis, nieuw elan geven. De stad is de mijnsluitingen in de jaren zeventig nooit te boven gekomen. De werkloosheid is er torenhoog, het opleidingsniveau van de bevolking laag. Bovendien vergrijzen stad en regio in hoog tempo.

Met een directe treindienst vanaf Amsterdam via Eindhoven naar Heerlen, Aken en verder naar Keulen, zou Heerlen een vervoersknooppunt worden. In 2020 zouden minstens 40.000 mensen per dag (nu 12.000) station Heerlen aandoen, was de prognose in 2008. In 2010 gaf de gemeenteraad het groene licht. De miljoenensubsidies waren binnen. Er was in dat jaar 39,6 miljoen euro beschikbaar van de benodigde 180 miljoen.

Maar vijf jaar later ziet het er naar uit dat het stationsproject de verwachtingen niet zal waarmaken. De China Desk is bij gebrek aan klandizie opgeheven. Er was in China geen investeerder te vinden die interesse had in Heerlen. De enige Chinese ondernemers met belangstelling zijn een Chinese snackbarhouder uit Sittard en een advocatenkantoortje.

Lees meer: http://www.nrc.nl/next/2015/11/3/mooi-project-tussen-de-gaten-1552204

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 184 gasten en geen leden online

×

Ondanks dat deze website veel bezocht wordt en blijkbaar in een behoefte voorziet, gaat deze website binnenkort uit de lucht. Alle informatie gaat dan verloren. 

Hebt u belangstelling om deze website over te nemen? Neem dan contact op.