IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Iedereen heeft zijn rol als het gaat om veilig bouwen

“Twee maanden na het ongeval in Alphen voelt Jaap Kruijt geen behoefte om naar anderen te wijzen. Of hij de oorzaak al weet? “Wist ik het maar. Dat de onderzoeksraad er zo lang over doet, zegt genoeg.” Dat het hijsdrama impact heeft op zijn bedrijf mag duidelijk zijn. “Natuurlijk. Dit is verschrikkelijk. Je krijgt een emmer ijs over je heen.”

 

Op de aanbestedingsprocedure hebben we eigenlijk geen kritiek”, begint Jaap Kruijt, directeur van Mourik Groot-Ammers mede namens de andere hoofdaannemer BSB Staalbouw te vertellen. “We zijn door de gemeente niet in een keurslijf geperst waardoor we ons niet happy voelden.” Iedereen heeft zijn rol als het gaat over veilig bouwen, is zijn verhaal. Toch roept de aanbesteding van de inmiddels veelbesproken operatie van de Julianabrug vragen op in het veld. Was de gemeente te veel op snelheid gefocust? En waarom negeerde zij het advies van ingenieursbureau Witteveen + Bos om veiligheid op te nemen als gunningscriterium? De gemeente wil niet reageren. Kruijt wel.

Mourik was met BSB de enige bouwcombinatie die inschreef op de opdracht. Anderen hadden geen tijd, vonden de afstand te ver, of hekelden “onredelijke” eisen, de “korte inschrijftijd”, terwijl er geen vergoeding tegenover stond. “Dat wij de enige waren? Dat komt vaker voor. Dit is ook een behoorlijk multidisciplinair werk. Ik kan me voorstellen dat bedrijven die deze disciplines niet in huis hebben, niet enthousiast werden van dit werk. Of de risico’s niet te groot waren? Dat zie ik niet zo.”

Overlast beperken

Geen moment heeft Kruijt overwogen zijn bieding in te trekken. En of zijn bouwplan sneller was dan de gemeente had beraamd, durft hij niet te zeggen. “Ik weet wel dat we de overlast tot een minimum hebben proberen te beperken. Dat vind ik ook een normale vraag van een opdrachtgever. Op snelheid inzoomen vind ik ook geen probleem. Wij horen dat alleen op een verantwoorde manier te doen. Dat doen we normaal ook. Bij ons komt veiligheid nooit in de knel”

Haalde de bouwcombinatie de maximale fictieve korting van 1,2 miljoen euro op de inschrijfprijs? “Dat doet niet meer ter zake als je de enige bent, vervolgt de bouwdirecteur.”

Boetes en bonussen die allemaal te maken hebben met een snelle uitvoering van het werk. Daardoor laat de aanbesteding van de Julianabrug zich kenmerken. Sommige aannemers menen dat een doorgeslagen focus op snelheid op gespannen voet kan staan met veilig werken. Dat moet je dus niet willen. Kruijt ziet die relatie niet. “Wij zeggen altijd in het hele bedrijf: we doen het veilig of we doen het niet. Dat moet je bovenaan zetten. Daar moet je niet op concurreren.”

Witteveen + Bos adviseerde de gemeente om veiligheid op te nemen als EMVI-criterium (Gunnen op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Ook andere bouwers vinden dat opdrachtgevers daar verstandig aan doen. De gemeente deed het niet, zoals Rijkswaterstaat dat ook nooit doet. Kruijt begrijpt dat wel. “Veiligheid moet je niet in de aanbesteding opnemen. Want dan kan het ook zo zijn dat je iemand die minder veilig werkt toch de opdracht gunt, omdat het een onderdeel is van een totaalscore. Maar veiligheid is een minimumvoorwaarde. Dat moet buiten concurrentie staan.”

Lees meer: http://www.cobouw.nl/artikel/1603171-‘iedereen-heeft-zijn-rol-als-het-gaat-om-veilig-bouwen’

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 245 gasten en geen leden online

×

De website met veel informatie over Goed Opdrachtgeverschap blijft bestaan!

Met dank aan Dieter de Vroomen: hij heeft aangegeven het gedachtegoed over Goed Opdrachtgeverschap en dat de basis vormt voor deze website, te willen continueren. Hoe en in welke vorm, wordt de komende periode verder uitgewerkt.