IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Grote projecten zelden op tijd opgeleverd

Het vaak geciteerde Chaos Report van Standish Group toont aan: projecten lopen wel uit, niet in. Ook als projectmanager merk ik dat. Het is natuurlijk heerlijk om een project een keer te vroeg op te leveren, maar dat is honderd keer moeilijker dan gewoon op tijd. Maar de vraag is natuurlijk: hoe komt dat?

 

De verklaring begint bij je eigen bedrijfskantine. Op het eerste gezicht bestaat de lunch uit een verzameling kleine zelfstandige projectjes. Vanaf 12:00 uur stormen de medewerkers hongerig de lunchruimte in, storten zich als wolven op de verse boterhammen en werken de broodnodige calorieën in hoog tempo naar binnen. Tot zover gaat de vergelijking met een normaal project nog op: er is een vast beginmoment (er is nu eenmaal afgesproken dat men geen herrie, rommel en gedoe wil vóór 12:00 uur) en elke ‘resource’ voert zijn ‘taken’ uit in zijn eigen tempo. Al om 12:06 zie je dat de eerste ‘deadline’ is behaald en de eerste ‘oplevering’ wordt gedaan (bord en bestek worden in de vaatwasser of op de afruimband geplaatst). Je zou denken: zie je wel, een project kan ook wel eens snel klaar zijn.

Grote projecten: vergaderzalen en tomatensoep

Echte projecten zijn natuurlijk complexer dan één medewerker met één taak. Stel dat tien collega’s een vergadering hebben na de lunch, dan kan die niet eerder starten dan dat de traagste eter zich meldt. Stel dat er ook nog schaarse facilitaire resources in de planning staan, zoals een kommetje tomatensoep om 12:30, dan slaat de vertraging in alle hevigheid toe. Je kunt nooit eerder starten met de vergadering dan 13:00, want de ruimte is niet beschikbaar. En meestal start je later, omdat de traagste eters ook nog hebben gewacht op de soep. Kortom: de mensen werken snel, maar de afhankelijkheden zorgen voor vertraging.

Lees meer: https://www.computable.nl/artikel/opinie/management/5633166/1509029/project-zelden-te-vroeg-opgeleverd.html

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 170 gasten en geen leden online

×

De website met veel informatie over Goed Opdrachtgeverschap blijft bestaan!

Met dank aan Dieter de Vroomen: hij heeft aangegeven het gedachtegoed over Goed Opdrachtgeverschap en dat de basis vormt voor deze website, te willen continueren. Hoe en in welke vorm, wordt de komende periode verder uitgewerkt.