IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

BIT is hoop in bange dagen voor de overheid

Vanaf september dit jaar is het eindelijk zover: ICT-projecten bij de overheid gaan permanent en kritisch onder de loep. Het initiatief komt wat laat, maar is lovenswaardig. Niet alleen kan het wanprojecten voorkomen, het verhoogt ook het IT-bewustzijn bij de overheid. Daar ontbreekt het momenteel aan aldus de Commissie Elias. Ik ben blij met het op te richten Bureau ICT-toetsing.

 

De overheid heeft IT altijd gezien als een kostbaar ‘moetje’. Een kostenpost op de balansrekening die ze bij wijze van spreken liever helemaal zien verdwijnen. In zekere zin heeft IT ook jarenlang een ondersteunende functie gehad binnen ministeries. Het faciliteerde onderlinge communicatie, een digitale omgeving voor het uitwerken van brieven en nota’s en het bewaren van documenten. IT als digitaal kantoor. Maar die tijden zijn echt voorbij. We zitten in het tijdperk van Digital Transformation.

Feitelijk zijn veel processen binnen de overheid verworden tot IT-processen. Neem defensie. Oorlogen worden echt niet beslist op basis van het aantal tanks of grondtroepen. Tegenwoordig staat degene met de meeste intelligentie, met de meeste data en kennis over de vijand, het sterkst. Kortom: met de beste IT-stack.

We denken wat dat betreft nog veel te veel vanuit het Stratego-tijdperk: als de generaal achter de linies die juiste aanwijzingen geeft, dan komt het vast goed. Werkt deze manier van denken in de realiteit ook daadwerkelijk? Natuurlijk niet. We leven nu in tijden dat aanvallen geheel digitaal plaatsvinden, de zogeheten ‘cyber attacks’. Een half land kan met een druk op de knop worden lamgelegd. Denk alleen maar aan het feit dat in Amerika alle gegevens van de federale ambtenaren gehackt zijn!

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/opinie/ingezonden/bit-hoop-in-bange-dagen-voor-de-overheid.9484582.lynkx

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 1175 gasten en geen leden online