Rijk moet innovaties helpen

Het Rijk moet innovaties in de waterketen faciliteren. De Crisis- en herstelwet en Green Deals moeten obstakels uit de weg ruimen. Dat schrijft minister Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op een rapport van de Adviescommissie Water (ACW).


De bewindsvrouw onderschrijft de constatering van de adviescommissie dat samenwerking tussen de watersector en andere sectoren moet worden gestimuleerd. “Ik wil het innoverend vermogen in de watersector ook vanuit dat oogpunt graag faciliteren en bevorderen”, schrijft ze. Daarnaast neemt de minister het advies over om een gespecialiseerde afgezant in te zetten bij het promoten van Nederlandse waterzuiveringstechnieken in het buitenland. Volgens de bewindsvrouw bestaat over de grens grote belangstelling voor zulke technieken.

Uit het rapport van de adviescommissie komt onder meer naar voren dat juridische obstakels innovaties in de waterketen afremmen. Hierdoor blijven innovatieve technieken die al beschikbaar zijn, liggen. Een oplossing is het creëren van experimenteerruimte. Ook moet de btw-regeling worden aangepast om te voorkomen dat die de samenwerking tussen het bedrijfsleven onderling en tussen de overheid en bedrijven frustreert. En de financiering van de samenwerking moet op een andere manier gestalte krijgen.

Lees meer: http://www.cobouw.nl/nieuws/politiek/2015/06/19/rijk-biedt-hulp-bij-innovatie


Afdrukken   E-mailadres