Fyra's niet apart geïnspecteerd - keuring vooral op papier

De Fyra-treinstellen van AnsaldoBreda zijn nooit individueel geïnspecteerd. Tekenen dat er zaken misgingen bij de fabricage zijn genegeerd. De inspecties die wel plaatsvonden waren vooral papierwerk. Dat bleek vandaag uit de verhoren onder ede voor de Fyra-commissie van de Tweede Kamer.


De commissie sprak vandaag met Krijn van Herwaarden, een inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), zijn baas inspecteur-generaal Jenny Thunnissen en Jerry Borger, certificeringsmanager bij Lloyd’s Register Nederland. “Het certificaat is wellicht niet terecht afgegeven en de vergunning ook niet”, vatte commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg de verhoren na afloop samen.

Van Herwaarden vertelde voor de commissie dat hij wel signalen had gekregen dat er iets mis was met de Fyra-treinstellen bijvoorbeeld van ProRail en zijn Belgische collega’s. Hij nam echter niet eens de moeite om contact met zijn Belgische collega’s op te nemen. Zijn eigen collega’s waarschuwden hem ook, na testritten in 2012. NRC-redacteur Jos Verlaan, die bij de verhoren aanwezig was vandaag:

Lees meer: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/03/fyra-treinstellen-niet-afzonderlijk-geinspecteerd-keuring-vooral-op-papier/


Afdrukken   E-mailadres