IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Grote infraprojecten hebben continuïteit nodig

Het zijn spannende tijden voor alle partners die aan grote infrastructurele projecten werken. Want die projecten kunnen na verkiezingen veel schade oplopen door veranderende politieke krachtverhoudingen. Na iedere verkiezingsronde is er wel ergens een groot project waar een van de partners de stekker uit trekt. Het is tijd om aan die verkwisting van belastinggeld een einde te maken, continuïteit is nodig.

Voordat een aannemer begint te bouwen aan een groot infrastructureel project gaan er jaren voorbij. Bewoners, natuurorganisaties, het bedrijfsleven en diverse overheden, allemaal worden zij bij een project betrokken. Steeds vaker dragen lokale en regionale overheden financieel bij aan een integrale oplossing. Denk aan nieuwe snelwegen waarbij de rijksoverheid betaalt voor de weg en de regio een bijdrage levert aan een goede landschappelijke inpassing. Door dit overleg komen win-winafspraken steeds vaker voor en dat is een goede zaak.

Maar aan deze werkwijze kleven ook grote risico’s. Denk aan de manier waarop staatssecretaris Henk Bleker de door de provincie Flevoland geplande ecologische verbindingszone tussen het Natura 2000-gebied Oostervaardersplassen bij Almere en het Horsterwold bij Zeewolde schrapte. Of aan het stoppen van het Wieringerrandmeerproject, het afblazen van de regiotram Groningen-Assen of aan de wijze waarop de doorstart van Vliegveld Twente is geblokkeerd door het nieuwe college in Enschede.

 

Het is niet altijd duidelijk welk bedrag gemoeid is met stoppen van een project. De hoogte van reeds gemaakte kosten wordt door voor- en tegenstanders van een project gebruikt in de politieke communicatie: ‘Nu stoppen kost ons miljoenen’ of ‘er was veel meer verloren als het project was doorgegaan.’ Alle partijen spreken na het terugdraaien van een project ook over verlies van geloofwaardigheid van de overheid, onzekerheid voor ondernemers, frustraties bij belangenbehartigers en toenemende onverschilligheid bij bewoners.

Lees meer: http://www.consultancy.nl/nieuws/10170/p2-grote-infraprojecten-hebben-continuiteit-nodig

 

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 270 gasten en geen leden online