IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Dit gaat over besturen, niet over ICT

De commissie-Elias adviseerde dat topmanagers binnen de overheid zich meer in ICT moeten scholen. Sinds 2011 verzorgt de Algemene Bestuursdienst de leerlijn ICT. De nadruk ligt op verkenning van handelingsperspectieven en basiskennis.

De maatschappij verandert revolutionair onder invloed van snelle ontwikkelingen in informatie- en communicatietechnologie. Het Kabinet heeft grote ambities met digitalisering van de dienstverlening. Dus neemt ICT binnen de overheid een steeds belangrijkere rol in. Vrijwel alles hangt er inmiddels mee samen, constateerde ook de commissie-Elias. ICT bij de overheid staat bovendien vol in de schijnwerpers. Fouten worden breed uitgemeten in de pers. Het is dus belangrijk dat het topmanagement zich er meer mee bemoeit en er grip op heeft.
Dat begint natuurlijk met kennis. Vier jaar geleden gaf het overleg van secretarissen-generaal – de hoogste ambtenaren van de ministeries – opdracht een leerlijn op het gebied van ICT te ontwikkelen voor het topmanagement. Na vier jaar heeft een flink deel van de doelgroep meegedaan. Een oud-deelnemer, de ontwikkelaar van de opleiding en een ‘bijbrenger’ aan het woord over het ontwikkelen van bewustzijn, de kennis die ervoor nodig is en hoe de top meer gaat sturen op ICT.

Alles is ICT

Oud-deelnemer Rob Huyser, directeur Luchtvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, volgde anderhalf jaar geleden het ICT APP (Ambtelijke Professionaliteit Programma). “Bij IenM is binnen elk Directoraat-Generaal een directeur verantwoordelijk gemaakt voor de coördinatie van ICT. Ik werd dat destijds binnen mijn directie Bereikbaarheid, en besloot daarom het APP ICT te volgen.” Zijn belangrijkste eyeopener: “Ik associeerde ICT toch vooral met kantoorautomatisering en grote projecten. Het is veel breder dan dat. Veel van wat op mijn bureau komt, heeft te maken met ICT. Bij de directie Bereikbaarheid zijn we bijvoorbeeld bezig met beleid voor zelfrijdende auto’s, beveiligingssystemen voor het spoor, systemen voor de luchtverkeersleiding op Schiphol en het beter benutten van informatie om files te voorkomen. Het is een illusie dat wij nog iets van beleid kunnen maken zonder dat het met ICT te maken heeft. Datzelfde geldt overigens voor milieu, water en ruimtelijke ordening.”

Lees meer: http://ibestuur.nl/magazine/dit-gaat-over-besturen-niet-over-ict

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 215 gasten en geen leden online

×

De website met veel informatie over Goed Opdrachtgeverschap blijft bestaan!

Met dank aan Dieter de Vroomen: hij heeft aangegeven het gedachtegoed over Goed Opdrachtgeverschap en dat de basis vormt voor deze website, te willen continueren. Hoe en in welke vorm, wordt de komende periode verder uitgewerkt.