Een zwarte lijst voor ICT-bedrijven?

Minister Blok heeft eind januari zijn reactie op het rapport van de parlementaire commissie Elias over de ICT van de rijksoverheid gepresenteerd. Zijn standpunt ligt vast in een lange, wollige brief aan de Tweede Kamer vol ‘feel good’ passages en een oeverloze opsomming van toch al lopende, maar overigens weinig spectaculaire maatregelen. Slechts op onderdelen komt de minister met iets nieuws.

 

Zo wordt onder meer de nieuwste hype in aanbestedingsland omarmd: de ‘past performance.’ Lekkere jongen, die Stephanus Abraham Blok. Hij geeft aan met ‘een register’ te willen komen waarin ICT-bedrijven worden opgenomen die in het verleden duidelijk niet hebben gepresteerd zoals overeengekomen. Het idee erachter is dat bedrijven die in het register zijn opgenomen, in de toekomst van aanbestedingen kunnen worden uitgesloten. Dat is schrikken! Want wat in de brief in neutrale termen ‘een register’ wordt genoemd, is in feite weinig anders dan een ordinaire zwarte lijst. 

Dikke duim

Dit plan moet met de grond gelijk worden gemaakt. Iedereen die meer dan oppervlakkig ervaring heeft met mislukte ICT-projecten weet dat het vrijwel onmogelijk is om de zwartepiet louter bij de leverancier dan wel bij de opdrachtgever neer te leggen. Een knappe Haagse jongen die dus werkbare criteria voor het register weet te maken! En wie bepaalt überhaupt of een wanprestatie van een leverancier zo ernstig is dat die de opname in een zwarte lijst rechtvaardigt? Het lijkt er op dat de rijksoverheid de zwarte lijst eigenmachtig wil gaan vullen, dus zonder tussenkomst van de rechter. Erger nog: de minister zet zelfs de deur open voor ‘gossip’. De rijksoverheid mag, zo zegt de brief, ook afgaan op ervaringen van anderen. Dus: als een leverancier elders de fout in is gegaan, dan kan ook zoiets tot opname in de zwarte lijst leiden. Dat gaat een vrolijke boel worden….

Lees meer: http://ibestuur.nl/weblog/een-zwarte-lijst-voor-ict-bedrijven


Afdrukken   E-mailadres