Gaswinnen: kennisgebrek en tunnelvisie

Wetenschappers en ingenieurs zijn hard aangesproken door het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen. En dus moeten ze er iets mee. Waar kennis ontbreekt en risico’s in het geding zijn: luister vooral goed naar degenen die dwarsliggen en zorg voor monitoring.

Een klap in het gezicht van de NAM, veel anders valt het rapport van de Onderzoeksraad over de gaswinning in Groningen niet samen te vatten. En dus ook een klap in het gezicht van de ingenieurs en wetenschappers die de gaswinning al die jaren veilig noemden, ook toen zich de eerste aardbevingen hadden voorgedaan.

Waar ging het mis.

  1. In het begin was de kennis er gewoonweg niet.

Dat er in eerste instantie niet werd gedacht aan het risico van aardbevingen (de bodemdaling is wel voorspeld) valt op grond van het rapport van de Onderzoeksraad niemand te verwijten. De kennis was er gewoonweg niet. Zelfs twee hoogleraren van het vermaarde Massachusetts Institute of Technology (MIT) noemden aardbevingen hoogst onwaarschijnlijk. Deze waren in 1990 door de provincie Groningen gevraagd voor een second opinion. En mochten zich toch aardbevingen voordoen, dan zouden die volgens de MIT-hoogleraren hooguit wat lichte schade veroorzaken.

Lees meer: http://www.deingenieur.nl/nl/weblog/2900/gaswinnen-kennisgebrek-en-tunnelvisie.html


Afdrukken   E-mailadres