ROC Leiden aan wanbeleid ten onder

Het ROC Leiden kan onderwijskundig, financieel en bestuurlijk niet meer blijven bestaan. De onderwijsinstelling wil bovendien zo snel mogelijk af van haar twee kolossale en te dure gebouwen. Het ID College, een andere mbo-instelling in de regio, wil de onderwijsverplichting van het ROC Leiden overnemen.

'Dit voelt als een nederlaag, maar hierdoor blijft het onderwijs gegarandeerd', zegt Henk de Jong, interim-bestuursvoorzitter van ROC Leiden. 'Als we nu niks doen, staan voor de zomer bijna tienduizend studenten op straat. We hebben dringend financiële stabiliteit, organisatorische slagkracht en het vertrouwen van de inspectie en het ministerie van Onderwijs nodig. Helaas is daar is nu geen sprake van.'

ROC Leiden staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor het Onderwijs. Een aantal opleidingen staat als 'zwak' te boek. De inspectie heeft laten doorschemeren examenlicenties te willen intrekken, aldus De Jong, die in november bij het ROC Leiden aantrad. 

Het onderwijs is volgens hem 'slachtoffer geworden van een verkeerde vastgoedbeslissing. Dat is pijnlijk, dat voelen we elke dag.' De Leidse mbo-instelling verhuisde enkele jaren geleden van achttien locaties naar twee imposante nieuwe gebouwen, naast de stations Centraal en Lammenschans. Maar de achterliggende leningen en beleggingen vallen miljoenen euro's te duur uit. Ook zijn de twee gebouwen volgens De Jong 'niet geschikt' om les te geven.

'Wij willen er niet onmiddellijk uit, we hebben niet direct andere huisvesting; maar wel over twee of drie jaar', aldus De Jong. Hij is in gesprek met de vastgoedpartijen. 'Zij zullen niet meteen nieuwe huurders hebben. Dus daar ligt een gedeeld belang. Feit is dat we deze huurlast niet kunnen betalen.'

Lees meer: http://www.volkskrant.nl/binnenland/roc-leiden-aan-wanbeleid-ten-onder~a3851098/

 

Lees ook de kamerbrief: http://www.eestum.eu/pubmenu/downloads/artikelen/kamerbrief-over-de-toekomst-van-roc-leiden


Afdrukken   E-mailadres