Topmannen over 2015: wachten op structureel herstel

Delen van de bouwmarkt zullen zich dit jaar verder herstellen, maar de moordende concurrentie in de sector verdwijnt daarmee niet. Een verdere capaciteitsaanpassing kan dan ook niet uitblijven. Dat verwachten de bestuursvoorzitters van de grote bouwondernemingen. Cobouw vroeg hen, traditiegetrouw, naar hun verwachtingen voor 2015.
“Voorlopig zijn we met z’n allen vooral aan het wachten. Wachten tot de vraag is afgestemd op het aanbod”, vat Dura Vermeer-topman Job Dura de stemming in de top van de Nederlandse aannemerij samen. “En dat kan zo maar nog twee à drie jaar duren.”

 

Volgens Dura zou het helpen als de markt snel aantrekt, maar omdat een krachtig herstel niet in de lijn der verwachting ligt, moet een verdere aanpassing van de capaciteit uitkomst bieden. “Als nou een paar bedrijven, al dan niet geïnitieerd door de banken, besluiten samen te gaan of capaciteit af te bouwen, dan is tenminste het capaciteitsprobleem opgelost”, aldus Dura.

Ook Cees van Bemmel denkt dat er aan de aanbodkant nog iets moet gebeuren. “Want de huidige overcapaciteit blijft een probleem”, stelt de directievoorzitter van Van Wijnen vast. “Er zijn nog te veel bedrijven die in leven worden gehouden. Mede daardoor staan de prijzen onder druk, vooral bij bouwprojecten die openbaar aanbesteed worden.”

Als er één markt is waar dit jaar enig herstel optreedt dan is het wel de woningbouw, verwachten de topmannen. Als enige voorziet bestuursvoorzitter Hans Smits van Janssen de Jong Groep dat ook de utiliteitsbouw de weg naar boven zal gaan inzetten. “De eerste indicaties daarvoor zijn zichtbaar”, zegt hij.

Lees meer: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/01/06/wachten-op-structureel-herstel


Afdrukken   E-mailadres