Zweedse "UWV" kan wetgeving met IT beter bijbenen

Wie in Zweden zijn baan verliest, kan sinds kort een uitkering aanvragen via een smartphone of tablet. Dat kan dankzij een grootschalig moderniseringsprogramma van de 28 Zweedse werkloosheidsfondsen, die onafhankelijk zijn, maar wel hun IT-infrastructuur delen. Het programma moet de werkloosheidsfondsen makkelijker laten inspelen op nieuwe wet- en regelgeving.

“De Zweedse wet- en regelgeving in de sociale zekerheid veranderde enkele jaren geleden opeens snel”, zegt Joakim Kruse, IT-chef van Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO), de gezamenlijke dienstverlener van de werkloosheidsverzekeraars. “Dat tempo konden wij moeilijk implementeren in onze bestaande systemen. Wij waren genoodzaakt onze administratie wendbaarder te maken en voor te bereiden op de huidige en toekomstige wijzigingen in de regelgeving. Als we op de oude voet verder waren gegaan, hadden we fors moeten investeren en hadden we nog steeds niet de beschikking gehad over nieuwe functionaliteit. Daarom hebben we ervoor gekozen volledig te digitaliseren op basis van het platform van Pegasystems.”
De verouderde technologie wordt nu gefaseerd vervangen. Het webportaal is vervangen door zelfbediening voor werkzoekenden. De e-service bespaart de werkzoekenden nu tijd. Via een mobiele interface en een digitale identiteitskaart kunnen zij een uitkering aanvragen, sollicitaties en activiteiten doorgeven aan hun begeleiders en bijscholing melden tijdens hun zoektocht naar werk. Ze kunnen er ook zien of er betalingen onderweg zijn en relevante documenten terugvinden in de back-endsystemen. Dat alles moest apparaat- en browseronafhankelijk gebeuren en ook nog geheel in het Zweeds én Engels.

lees meer: http://ibestuur.nl/partner-pegasystems/zweedse-uwv-kan-wetgeving-met-it-beter-bijbenen


Afdrukken   E-mailadres