Innovatie in topregio's beter ondersteunen

Provincies en gemeenten kunnen veel meer doen om hun innovatieve regionale hotspots te laten groeien. Financiële en planologische ondersteuning is zeer welkom, maar regionale overheden kunnen ook partijen bijeenbrengen en kennis bundelen. Als ze maar niet denken dat ze zelf een hotspot kunnen creeëren.

Meer dynamiek teweegbrengen

Gisteren overhandigde de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (Awti) het advies Regionale hotspots, broedplaatsen voor innovatie aan bewindslieden van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De regering moet hotspots van nationaal belang aanwijzen, is de boodschap van dat advies. Maar ook voor gemeenten en provincies bevat het stuk aanbevelingen. Zij kunnen met betere ondersteuning meer dynamiek teweegbrengen in hun hotspots.

Creatieve urbane hotspot

Bekende hotspots zijn Brainport Eindhoven, Kennispark Twente en Leiden Bio Science Park. Maar Nederland telt er veel meer. Afhankelijk van welke definitie wordt gebruikt – van campussen tot bedrijvenclusters die verbonden zijn aan een kennisinstelling – loopt de teller op naar dertig tot zestig hotspots, onder te verdelen in drie types: de creatieve urbane hotspot, de engineering hotspot en de wetenschapsgedreven hotspot.

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/innovatie-in-topregio-s-beter-ondersteunen.9451939.lynkx


Afdrukken   E-mailadres