Bureau moet ICT-chaos bij Rijk voorkomen

Een tijdelijke ict-autoriteit moet orde scheppen in de ict-chaos van het Rijk en toekomstige ict-drama's voorkomen. Dat is de belangrijkste aanbeveling die de Tijdelijke Commissie ICT (TCICT) presenteert in haar eindrapport 'Naar grip op ICT' dat 15 oktober 2014 wordt gepresenteerd in Den Haag.

 

De Tijdelijke Commissie ICT constateert dat de rijksoverheid de besturing en beheersing van projecten met een belangrijke ict-component niet op orde heeft. In een toelichting schrijft de commissie: 'Het geheel van ict-organisaties bij de rijksoverheid is chaotisch en ondoorzichtig.'

Verder blijkt uit de vragenrondes met verschillende betrokkenen uit de sector en bij de overheid dat een financieel overzicht op rijksniveau ontbreekt. 'Niemand weet hoeveel Nederlandse overheden aan ict uitgeven omdat een financieel overzicht op overkoepelend rijksniveau ontbreekt', staat in de toelichting.

De belangrijkste aanbeveling om orde te scheppen in de ict-chaos is de oprichting van het Bureau ICT-toetsing. De commissie benadrukt dat het 'geen nieuw bureaucratisch orgaan moet worden', maar een kleine efficiënte en slagvaardige organisatie die is verbonden aan het relatief kleine ministerie van Algemene Zaken.

Bureau ICT-toetsing

Gedurende een periode van van vijf jaar moet het Bureau ICT-toetsing alle projecten van de overheid boven de vijf miljoen euro waarbij ict een belangrijke rol speelt, toetsen aan de hand van tien basisregels.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5183949/1277202/bureau-moet-ictchaos-rijk-voorkomen.html#ixzz3GEsLyWHH


Afdrukken   E-mailadres