Belastingdienst verzuipt in moeras van IBM en Oracle

Eerst was er onzekerheid. Toen substantiële twijfel. Daarop volgde uitstel op uitstel en na een kleine tien jaar is alsnog de stekker eruit getrokken. Kosten? 203 miljoen euro. Maar het Toeslagen-systeem van de belastingdienst kwam er nooit.

Het moet een jarenlang gedonder zijn geweest op de burelen in Apeldoorn. Tenminste bij diegene die betrokken waren bij het project ETPM, oftewel Oracle Enterprise Taxation and Policy Management. Een kant-en-klaar systeem voor het innen en uitbetalen van alle huur- en zorgtoeslagen is wat de Belastingdienst voor oog heeft bij de start in 2005. Ondanks groot alarm van de Algemene Rekenkamer moddert het project tot afgelopen voorjaar door. In totaal zou 203 miljoen euro zijn verbrand. Dit terwijl de initieel geschatte meerjarige projectkosten 60 miljoen euro bedroegen.

Een complex project, zoveel was duidelijk bij de start. In een zeer vroeg stadium zijn er zorgen over de technische haalbaarheid. Betrokken ICT-werknemers laten direct weten dat het programma (CorDaptix) niet compatibel is met de pc's waarop wordt gewerkt. De Belastingdienst, van oudsher een IBM-bolwerk, kiest met ETMP namelijk voor een 'direct toepasbaar' pakket van de Amerikaanse leverancier SPL, die niet veel later zou worden opgekocht door Oracle. Een catastrofale keuze, zo kan inmiddels wel geconcludeerd worden.

Lees meer: http://computerworld.nl/development/84068-belastingdienst-verzuipt-in-moeras-van-ibm-en-oracle


Afdrukken   E-mailadres