Digitale dienstverlening bij decentralisaties schiet ernstig tekort

Burgers moeten per 1 januari voor alle dienstverlening op het gebied van werk, inkomen en zorg bij het digitale gemeenteloket terecht kunnen. Maar gemeenten lopen flink achter op schema met hun digitale informatievoorziening en dienstverlening in het sociale domein.

 

120 zware onvoldoendes

Dat blijkt uit onderzoek van SIMgroep, e-dienstverlener voor de overheid. In het onderzoek werden de websites van alle Nederlandse gemeenten beoordeeld. Het gemiddelde rapportcijfer is een 3,4. Slechts 17 gemeenten in Nederland halen een voldoende (hoger dan 5,5) en ruim 120 scoren een zware onvoldoende (lager dan 3,0).

E-dienstverlening deugt niet

Bij e-dienstverlening gaat het om de mogelijkheid voor burgers om aanvragen en meldingen op het gebied van werk, inkomen en zorg digitaal te regelen. Dit schiet ernstig tekort: slechts 11 procent van de betreffende diensten wordt digitaal aangeboden en 5 van de 403 beoordeelde gemeenten scoren een voldoende op dit gebied. Op 113 sites is zelfs helemaal geen formulier terug te vinden.

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/digitale-dienstverlening-decentralisaties-schiet.9447306.lynkx


Afdrukken   E-mailadres