E-overheid presteert 'conform de verwachting'

De huidige digitale dienstverlening van de overheid is 'conform verwachting', blijkt uit een onderzoek van ICT-bedrijf Everest. De vraag is wel hoe hoog die verwachting is.

 

Verwachte 7
De overheid wil in 2017 al haar dienstverlening gedigitaliseerd beschikbaar hebben. Voor zover dat nu al het geval is, krijgt ze van gebruikers een 7, blijkt uit het Everest-onderzoek - en dat is in tweederde van de gevallen ook zo ongeveer wat ze ervan verwachtten.

Zorgtoeslag aanvragen
Alle verhalen over mislukkende e-overheidsprojecten ten spijt blijkt de ervaring met online dienstverlening dus niet beroerd te zijn. De respondenten gebruikten het meest de mogelijkheden voor het wijzigen of aanvragen van de zorgtoeslag (23,3 procent), het wijzigen of aanvragen van de huurtoeslag (15,12 procent) en daarna het aanvragen of wijzigen van studiefinanciering (13,1 procent). Eenderde van de respondenten zegt nog nooit online iets met de overheid te hebben geregeld. De burger lijkt tevreden met de manier waarop hij online formulieren moet invullen, Desondanks blijkt wel dat ruim de helft gegevens moest invoeren die ze al een aan een overheidsorganisatie hadden verstrekt. In de Nederlandse e-overheidsplannen is juist de expliciete eis opgenomen dat dat niet meer nodig is.

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/e-overheid-presteert-conform-verwachting.9443881.lynkx


Afdrukken   E-mailadres