ICT, het eerste wapensysteem van defensie

Op 2 juni jongstleden was ik aanwezig bij een hoorzitting van de vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer over de problemen, die zich in de eerste helft van 2014 voordeden bij twee datacenters van Defensie. Tijdens dit overleg moest minister Hennis uitleg geven over hoe zij deze 'best ernstige problemen' ging oplossen.

 

De twee storingen brachten aan het licht dat de afgelopen jaren te weinig is gedaan om de bestaande informatiesystemen te moderniseren. Daarnaast bleek dat mede door onvoldoende onderhoud van de verouderde apparatuur, de kans op uitval in de infrastructuur sterk is toegenomen en er te weinig reservecapaciteit is om die uitval op te vangen. Al met al natuurlijk een zorgelijke situatie, zeker omdat informatietechniek steeds belangrijker is geworden voor de bedrijfsvoering van defensie.
Dit laatste geldt voor de hele overheid. We zijn steeds afhankelijker geworden van goed werkende informatiesystemen. En de afgelopen tien jaar is er ook enorm veel veranderd en verbeterd in de wereld van informatie. De komst van smartphones, tablets, virtuele werkplekken en cloud-diensten heeft ICT een totaal andere aanblik gegeven. En juist vrij ambtelijke en hiërarchische organisaties, zoals defensie, hebben grote moeite die vernieuwing bij te houden.
Daarnaast zijn we na de val van de Berlijnse muur - ruim twintig jaar geleden - onze defensie-investeringen continu aan het verminderen. En de laatste jaren kwamen daar nog veel te grote bezuinigingen overheen. Althans veel te groot om te verwachten dat dit geen impact zou hebben op de operationele beschikbaarheid van zo’n organisatie.


Read more: http://www.computable.nl/artikel/expertverslag/management/5153106/2379250/ict-het-eerste-wapensysteem-van-defensie.html#ixzz3B3u6sJ3d


Afdrukken   E-mailadres