De vos en de kippen

Een keur van al dan niet gewezen topambtenaren van het Rijk kwam aan het woord tijdens de hoorzittingen van  de tijdelijke commissie ict van de Tweede Kamer. Hun aanbevelingen liepen uiteen van veel meer juridische actie tegen wanpresterende leveranciers tot het aantrekken van nieuw bloed ter versterking van de eigen ict-organisatie.

 

Automatiseringsprojecten in overheidsland staan te vaak garant voor babylonische spraakverwarring en rekenkundige flaters. Controle en regie ontbreken veelal, leveranciers komen weg met wanprestaties en gedragen zich als ‘de vos in het kippenhok’, zoals Lauran Matthijssen (ex-ministerie van Landbouw, tegenwoordig onafhankelijk consultant bij PBLQ HEC) het treffend verwoordde.
   
 Matthijssen, door commissievoorzitter Elias voorgesteld als de ‘vader van de landbouwinformatica’, noemde het optreden van de overheid in ict-vraagstukken ‘onvolwassen’. Hij verwees naar een database die hij zelf ‘ter borging van zijn ervaring’ heeft bijgehouden van de kosten van 120 voltooide ict-systemen bij in totaal zeventien verschillende overheidslichamen. Waar het ene departement 3,5 miljoen euro voor een systeem betaalde, telde een ander departement voor precies hetzelfde systeem 108 miljoen euro neer, oftewel dertig keer zo veel. ‘Verbluffend,’ aldus Matthijssen, die zich een ‘roepende in de woestijn’ voelt. ‘SG’s weten vaak niet wat er aan de hand is,’ aldus Matthijssen. ‘Best practices worden onvoldoende overgenomen en de CIO heeft onvoldoende macht om discipline af te dwingen’.

Lees meer: http://www.pm.nl/artikel/3293/de-vos-en-de-kippen


Afdrukken   E-mailadres