opdrachtgeverschap

19 items tagged "opdrachtgeverschap"

 • 9 tips voor goed opdrachtgeverschap

  tip 01Als u deze negen tips hebt opgevolgd, hebt u in feite de stappen van het regiemodel doorlopen. Dit regiemodel voor opdrachtgevers, vormt mede de basis voor een aantal van onze artikelen over goed opdrachtgeverschap 

 • De Kloof: welke kennis heeft een opdrachtgever nodig?

  k 01 kloofHet gebrek aan kennis van ICT bij de manager die de rol van opdrachtgever vervult is niet de veroorzaker van de werkelijke kloof tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. Maar wel de afzijdige houding in het gehele traject van een investering, waar een project onderdeel van is, is een belangrijke veroorzaker van de kloof.

 • de opdrachtgever aan het woord: de droom creëren over hogere doelen

  Op de vraag naar een succesvol programma waarvan hij de opdrachtgever is geweest, noemt Theo van Kessel het onderbrengen van de pensioenadministratie van de Bouwbranche (BPF) in het generieke pensioenadministratiesysteem (GPS) van APG.

 • De opdrachtgever aan het woord: die rol moet echt van mij zijn

  Zijn of haar inbreng is van cruciaal belang voor projectsucces. En toch is de rol van projectopdrachtgever niet altijd duidelijk en passend voor degene die deze namens de opdrachtgevende organisatie krijgt toegewezen. ‘Goed opdrachtgeverschap’ is dan ook het doel waarvoor de gelijknamige interessegroep van IPMA-NL zich sinds 2008 inzet.

 • De opdrachtgever en zijn gedrag

  object045Om een opdrachtgever het gewenste gedrag te laten vertonen, zal aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Voorwaarden die hij deels zelf in de hand heeft, maar in belangrijke mate ook worden bepaald door zijn omgeving. Bestuurders hebben hierin een belangrijke en bepalende rol. Zij zijn de enigen die het gedrag daadwerkelijk kunnen beïnvloeden

 • Goed opdrachtgeverschap in de zorg

  shapeimage 1Er zijn wel degelijk mogelijkheden de technologische innovaties structureel en succesvol in te bedden in de organisatie van een zorginstelling: door elk innovatie project te benaderen als onderdeel van een investeringstraject en waarvan het ownership éénduidig wordt belegd bij het eigen management.

 • Helder opdracht geven

  shapeimage 1-4Volgens Wortmann is het opdrachtgevers aan te raden eerst goed na te denken over de doelstellingen en reikwijdte van het automatiseringsproject, en vervolgens te investeren in een contra-expert. "Als opdrachtgever ben je dan in staat om op het juiste moment de juiste kennis in te brengen."

 • Het belang van Goed Opdrachtgeverschap

  ijsbergenNiet alle oorzaken van slecht lopende projecten liggen aan de opdrachtgevende kant, maar als het vak van opdrachtgever onvoldoende professioneel is ingevuld, moet het wel misgaan met het betreffende project. De manager die de rol van opdrachtgever vervult, is een belangrijke kritische succesfactor, maar blijkt in de praktijk de zwakke schakel te zijn.

 • Het voorkomen van budgetoverschrijdingen bij ICT projecten

  shapeimage 1-3Het voorkomen van budgetoverschrijdingen van ICT projecten: als CFO hebt u meer mogelijkheden dan u zelf beseft om een positieve kentering aan te brengen in de resultaten van het projectmatig werken. Vijf aanbevelingen voor goed opdrachtgeverschap. 

 • IT Governance en de rol van opdrachtgever - deel 1

  IT-governance deel 1In de basis zijn de IT Governance modellen bedoeld om de aansluiting tussen ICT en business te verbeteren, maar er is weinig of geen aandacht voor de allesbepalende rol: de lijnmanager die, als eigenaar van het investeringstraject waar het ICT project een onderdeel van is, de rol van opdrachtgever vervult.

 • IT Governance en de rol van opdrachtgever - deel 2

  IT-governance deel 1Meer aandacht van bestuurders is gewenst om bij de invulling van bestaande IT Governance modellen meer aandacht te geven aan het expliciet maken van de rol van opdrachtgever.

 • Opdrachtgever en de meetbaarheid van ICT projecten

  meetbaarOpdrachtgevers zouden beter op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden om een ICT-project meetbaar te maken. Goed nieuws! De voortgang van elk project en de kwaliteit van de tussenresultaten zijn te meten.

 • Opdrachtgeverschap van ICT projecten

  shapeimage 1-2Methoden en technieken zijn, waar toegepast, onderdeel van de regievoering. En niet omgekeerd. Het hebben van kennis bij de opdrachtgever van de methoden en technieken is dan ook geen voorwaarde voor een succesvol traject. Een opdrachtgever moet zich realiseren dat een methode niet de regievoering zal vervangen. 

 • Remedie tegen ICT flops: Goed Opdrachtgeverschap

  shapeimage 1-6Elk project zal een bijdrage moeten leveren aan het realiseren van de doelstelling van een organisatie. Wat die bijdrage is en wat het moet opleveren, ligt vast in een zogenaamde business case

 • Stuurmodel opdrachtgever

  stuurmodelIn dit artikel zullen een aantal stuurmiddelen worden besproken die een opdrachtgever tot zijn beschikking heeft om een investeringstraject, inclusief bijbehorende projecten, op een effectieve manier bij te sturen en deze vervolgens succesvol af te ronden.

 • Taakvolwassenheid opdrachtgever

  t0 taakvolwassenheidMenige organisatie die de vakbekwaamheid van hun management in de rol van opdrachtgever wil verbeteren, weet niet waar te beginnen. Vaak weten zij niet welke aspecten belangrijk zijn voor de vakbekwaamheid of wat het niveau is van.......

 • Verhoef over waarde halen uit IT-investeringen

  Chris Verhoef geeft tips en tricks voor het maken van de IT business case en hoe finance professionals de waarde uit IT-investeringen kunnen maximaliseren.
 • Voorzitter Unie van Waterschappen Peter Glas: Bouwers en opdrachtgevers gebaat bij meer overleg

  Behalve de Provinciale Staten Verkiezingen vinden op 18 maart ook de waterschapsverkiezingen plaats. Bij de waterschappen gaat het om de verkiezing van de leden van het algemeen bestuur van de schappen voor de periode 2015 tot 2019. Bouwend Nederland Podium sprak met voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen over het belang van deze gang naar de stembus en over wat de schappen en de bouwsector voor elkaar betekenen.

 • Wensdenken fnuikt grote projecten

  Het faillissement van filmtheater Infoversum in Groningen kwam niet uit de lucht vallen. Gemeenten kijken vaak niet kritisch naar de begroting, ‘omdat het politiek niet gelegen komt'.

EasyTagCloud v2.8

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 259 gasten en geen leden online